11.4.2016, Istanbul, Turčija

Prvo noč v Istanbulu preživeli. Ob 8.00 nas je že čakal avtobus, da nas je odpeljal iz hostla do Univerze, kar je pomenilo, da daljšega poležavanja po naporni poti nebo. Voznja traja 50 minut, kar nebi bilo nic taksnega, ce nebi bila razdalja od hostla do univerze zgolj 12 km. Na cesti živi kaos. Od sedaj naprej se nad prometom v Mariboru ne bomo več pritoževali.

 

Mesto je ogromno. Tukaj uradno živi več kot 14,5 milijona ljudi, neuradno pa skoraj 20 milijonov. Za predstavo: Istanbul ima 5.343 km2 površine, kar predstavlja dobro četrtino površine celotne Slovenije.

 

Gradbeništvo je tukaj v razcvetu. Žerjavi so vidni praktično na vsakem koraku, stolpnice rastejo kot gobe po dežju.

 

Po prihodu na kampus  smo dopoldan izkoristili za trening v sestavljanju mostu, da se malo navadimo na šraufanje v mediteranski klimi.

 

Popoldan smo se odpravili na trenutno najbolj zanimivo gradbišče v Istanbulu: Izmir Bay Bridge. Most je trenutno v zaključni fazi izgradnje, po zaključku pa bo s 1550 metri glavnega razpona 4. najdaljši viseči most na svetu (daljši od Golde Gate Bridga v San Fransicu – glavni razpon 1280 m). Na gradbiscu smo imeli tudi organizirano kosilo, ob katerem smo uživali v čudovitem razgledu na most.

Po ogledu gradbišča smo se odpravili nazaj v hostel, kjer smo večer izkoristili za druženje s kolegi iz drugih držav.

Preberi