Po napornem četrtkovem tekmovalnem dnevu, ko smo bili vsi zelo izmučeni, so nam organizatorji privoščili malo daljši spanec. Avtobus nas je izpred hostla proti kampusu odpeljal šele ob 9:30. Po krajšem sprehodu skozi kampus smo prišli do obmorske soseske Bebek, ki v Istanbulu velja kot ena izmed elitnejših lokacij. Tam smo si privoščili late breakfast, kjer zaradi naših nenasitnih ust niso folgali nositi na mizo svežih žemljic :D.

Po zajtrku smo se odpravili na turistično ladjico, s katero smo se popeljali po bosporski ožini, kjer smo videli priobalni del mesta ter vse tri bosporske mostove. Največ pozornosti je v naših očeh požel tretji bosporski most ki je v zaključni fazi gradnje. Omenjen most je projektiral Michel Virlogeux, ki smo ga že omenjali v našem blogu. Most bo v obratovalnem stanju dovoljeval kapacitete 8 pasovne hitre ceste ter dvosmerne železniške proge. Največja posebnost tega mostu je kombinacija visečega mostu in poševnih zateg. Ideja za tak most je nastala zaradi prevelikega razpona za most s poševnimi zategami, ter prevelike podajnosti visečega mostu zaradi železniške proge.

V prostem času smo si ogledali še znamenito Hagio Sofio, zgrajena okrog leta 537, ki sedaj obratuje kot muzej ter Sultanahmet Camii, znana tudi kot Modra mošeja, zgrajena leta 1616. Zaradi rahle nervoze, ki se je zaradi razglasitve rezultatov stopnjevala skozi cel dan smo bili še primorani napolniti svoje želodčke s standardno jedjo. Ko smo ugotovili, da se nam že pošteno mudi, smo našli taksista, s katerim smo dobesedno noreli po ulicah Istanbula in še komaj ujeli avtobus, ki nas je peljal na zaključno prireditev tekmovanja.

Potem pa samo waauu… Prišli smo na top lokacijo v mestu. Pri vhodu bazen, v paviljon smo se sprehodili čez leseni pomolček nad vodnjakom, pogled pa na drugi bosporski most, ki nas je ponoči osvetljen z lučkami očaral, bližina pa nam dajala občutek da bi se ga lahko dotaknili.

Po zelo formalni večerji je sledila zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov. Najprej so razglasili rezultate najboljših petih ekip po posameznih kategorijah, kjer smo dosegli naslednje rezultate:

-v estetiki 4. mesto

-v stroških gradnje (času sestavljanja) 1. mesto

-v masi 2. mesto

-v pomiku 6. mesto.

Na koncu so sledili skupni rezultati, kjer pa je naša nervoza dosegla vrhunec. Peto mesto so osvojili kolegi iz Beograda, ki so tudi prejeli nagrado za estetiko in unikatnost, četrto mesto je osvojila ekipa iz Zagreba, tretje mesto turška ekipa z univerze Osmangazi, na naše veselje so za drugo mesto razgasili našo ekipo z Maribora, za mišji rep pa nas je premagala ekipa iz fakultete Karadeniz Teknik, ki sedaj zmaguje že nekaj let zapored.

Presrečni zaradi rezultata in unlimited točenih osvežilnih pijač (spet beri: pivo) blog tu zaključujemo, za predstavo pa še nekaj slik 😀

Preberi